“Είμαστε ευχαριστημένοι με την Κρήτη αλλά και η χώρα πάει πάρα πολύ καλά διεθνώς με 0,24 κρούσματα ανά 100.000, είναι η δεύτερη καλύτερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Φιλανδία, νομίζω ότι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο, οφείλεται νομίζω στα έγκαιρα μέτρα της κυβέρνησης και στην οργάνωση που έχουν μέχρι τώρα” δήλωσε μεταξύ άλλων στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό η αναπλ. καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνη Ιατρείων Σοβαρού Άσθματος – Διάμεσης Ίνωσης στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ Κατερίνα Αντωνίου.
Όπως τόνισε “ελπίζω ιδιαίτερα στην Κρήτη θα βοηθήσει ο καιρός και το κλίμα που έχουμε, ο συνδυασμός της αύξησης θερμοκρασίας με την υγρασία, γιατί είναι τεκμηριωμένο και από μελέτες ότι υψηλή θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς και το ποσοστό της υγρασίας στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, θα βοηθήσει”.
“Η Κρήτη πάει μέχρι στιγμής πολύ καλά προς το παρόν και αυτό νομίζω ότι οφείλεται στην καλή οργάνωση όλων των νοσοκομείων. Υπάρχει μία πάρα πολύ καλή ομάδα από πάνω μέχρι κάτω και νομίζω ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν καλύτερο και για τη διευθέτηση των περιστατικών και για την διευθέτηση των αρρώστων που έρχονται στο νοσοκομείο για άλλο λόγο Γιατί προφανώς και ο κόσμος να φύγει από τα υπόλοιπα νοσήματα. Από την άλλη θα πρέπει και να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που παραμένει στα σπίτια και δεν έρχεται στο νοσοκομείο παρά μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα. Και οι χρόνιοι ασθενείς, ειδικά με τα αναπνευστικά νοσήματα, έχουν δείξει τεράστια πειθαρχία και τους ευχαριστώ πάρα πολύ και όλοι οι συνάδελφοι το ίδιο έτσι ώστε επικοινωνούν μαζί μας για οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν και τους κατευθύνουμε και αποφεύγουν στο νοσοκομείο”.
“Νομίζω ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε, θέλουμε ακόμα υπομονή δύο εβδομάδες και όπως είπε και κ. Σύψας, που είναι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος επιτροπής, αν έχουμε για 10-15 μέρες πτωτική πορεία στα κρούσματα πανελλήνια ίσως θα μπορούσε η κυβέρνηση να σκεφτεί αποκλιμάκωση των μέτρων αλλά προς το παρόν θα πρέπει ο κόσμος να παραμείνουν στα σπίτια τους και τα καλά αποτελέσματα θα τα δούμε την εβδομάδα των παθών που θα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα, εκεί θα δούμε αν τα πήγαμε καλά. Εάν μείνουμε στο σπίτι και υπάρχει αυστηρή καραντίνα και όχι όπως κάποια φαινόμενα που δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι λίγοι οι οποίοι χαλάνε όπως ξέρετε πολλές φορές τα πράγματα, θα πάμε καλά αλλιώς όπως καταλαβαίνετε θα αναγκαστεί και η κυβέρνηση και επιτροπή να αυστηροποιήσουν τα μέτρα και ενόψει του Πάσχα”.
Στο ερώτημα εάν ο θάνατος όλο και περισσότερων νέων ανθρώπων παγκοσμίως από τον κορωνοϊό δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες, η κ. Αντωνίου καθησύχασε τον κόσμο “γιατί όσον αφορά τον Γερμανό καθηγητή ήρθε εδώ και νοσούσε, έφυγε από τη χώρα του με πυρετό και επίσης η κατάληξη του στη μονάδα εντατικής θεραπείας που οι συνάδελφοι έκαναν τα πάντα προήλθε από τη θρομβωτική αυτή έκφραση της νόσου η οποία συμβαίνει σε έναν φαινότυπο της νόσου.
Δεν είναι κάτι σπάνιο έχει περιγραφεί και μπορεί να συμβεί ακόμα και σε υγιείς ασθενείς. οπότε δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί. Προφανώς όσο αυξάνονται τα κρούσματα διεθνώς, θα πηγαίνουμε και στις ειδικές περιπτώσεις, προφανώς όταν μιλάμε για κρούσματα διεθνώς υπάρχουν και άνθρωποι που είναι πολύ νεαροί”.
“Πρέπει να τονίσουμε ότι στην Κρήτη ειδικά έχουμε πολύ πολλούς ασθενείς με βρογχικό άσθμα και θα ήθελα να πω στους ασθενείς αυτούς που τώρα θα έχουν κάποια συμπτώματα και λόγω της Άνοιξης, να είναι πάρα πολύ πιστοί στη θεραπεία τους του βρογχικού άσθματος έτσι ώστε να μην μπερδεύονται τα συμπτώματα και αγχώνεται ο κόσμος και δημιουργείται όλος αυτός ο πανικός. Αν κάνουν σωστά τη θεραπεία του και μιλάνε μαζί μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα – όπως επίσης και τους ασθενείς που έχουν σοβαρό άσθμα θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τη θεραπεία τους και να κάνουν τους βιολογικούς παράγοντες που κάνουν για το σοβαρό άσθμα”.
Στο ερώτημα τι “παραξενεύει” τους επιστήμονες σχετικά με τον κορωνοϊό, απαντά πως “συνήθως οι κορωνοϊοί που ξέραμε μέχρι τώρα έκαναν ήπιες πνευμονικές λοιμώξεις ή ήπιες ιογενείς πνευμονίες, ενώ αυτός ο ξεχωριστός αυτός ιός, εκτός από την πολύ σοβαρή λοίμωξη και πνευμονία που μπορεί να κάνει, έστω στο 10 με 15% του πληθυσμού που θα νοσήσει, έχει και πάρα πολύ υψηλή μεταδοτικότητα – αυτό είναι που μας έχει δημιουργήσει όλο αυτό το πρόβλημα όπως και το ότι κάποιος για παράδειγμα μπορεί να είναι ασυμπτωματικός. Επίσης, τα τεστ τα μοριακά που κάνουμε με το φαρυγγικό επίχρισμα, ακόμα και ο μοριακός έλεγχος έχει ευαισθησία 60 με 63%, άρα σημαίνει ότι 40% είναι ψευδώς αρνητικά. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί ο κόσμος πρέπει να κάθεται σπίτι και να κάνει το τεστ μόνο εκεί που πρέπει”.
Τα τεστ θα πρέπει να γίνουν στην τρίτη φάση, όπως είπε και ο καθηγητής, εκεί που θα θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στις δουλειές μας και θα πρέπει να γίνουν τεστ αντισωμάτων για να δούμε ακριβώς ποιος έχει περάσει και ποιος δεν έχει περάσει τη λοίμωξη. Τώρα είμαστε στη δεύτερη φάση που πρέπει να δούμε ποιος νοσεί και αυτός που έχει σοβαρά συμπτώματα θα πρέπει να κάτσεις στο σπίτι του ενώ αυτός που έχει σοβαρά συμπτώματα θα πρέπει να έρθει στο νοσοκομείο. Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που χρησιμοποιούμε στα επείγοντα περιστατικά, υπάρχει ένας πάρα πολύ καλός αλγόριθμος που έχει δώσει και έχει επικαιροποιήσει ο Ε.Ο.Φ. για τους ασθενείς με COVID 19 στο νοσοκομείο, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπάρχουν φάρμακα που δοκιμάζονται και πιστεύω ότι θα έχουμε νεότερα τον επόμενο μήνα, τέλος Απριλίου, για την αντι-ιική θεραπεία και μελέτες κοκτέιλ φαρμάκων όπως επίσης και για ανοσολογική θεραπεία όπως αυτή που πήρε για παράδειγμα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κέλλας,
Όπως είπε “για το εμβόλιο θα πρέπει να περιμένουμε, εύχομαι όμως ότι στο επόμενο κύμα της επιδημίας θα έλεγα, όχι πανδημίας ελπίζω αυτή τη φορά γιατί θα έχουμε αποκτήσει οι περισσότεροι από μας αντισώματα, θα έχουμε ένα καλό εμβόλιο. Προς το παρόν γίνονται πάρα πολύ καλές έρευνες ειδικά στην Αμερική στη Γερμανία , στη Γαλλία και στην Κίνα φυσικά για να έχουμε εμβόλιο και πιστεύω ότι θα γίνει με τις κατάλληλες συνθήκες και σίγουρα γίνεται από πάρα πολύ καλές φαρμακευτικές εταιρείες. Πιστεύω ότι μπορεί να είναι στο εμπόριο περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα με ασφαλή χορήγηση για όλους μας”.
Ανέφερε ακόμη ότι “όλοι οι ασθενείς που έχουν χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, μπορούν να μας τηλεφωνούν στο 371 966 όπου και εγώ και οι συνεργάτες μου θα απαντάμε και ότι απορία έχουε σε σχέση με το αναπνευστικό. Επίσης θα ήθελα να τους πω να μην ανησυχούν, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε υπολειπόμενη νόσο όταν αποθεραπευτούμε, να θυμηθούμε ότι έχουμε πιο πολλούς ιαθέντες στην Ελλάδα από ότι ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους – πάμε πολύ καλά αλλά όλα εξαρτώνται από μας, ατομική ευθύνη και έχουμε και την επιβράβευση ότι πάμε καλά, οπότε λίγο ακόμα υπομονή και θα είμαστε μετά σε θέση να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι”.
Ακούστε εδώ τη συζήτηση:
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Θ. Χαριτάκης: Μου προκάλεσε ιδιαίτερη και δυσάρεστη έκπληξη η προσωπική επίθεση της κ. Σιγανού εις βάρος μου, κάποιοι την οδηγούν σε λάθος κατεύθυνση
Με έκπληξη διάβασα τις δηλώσεις της κυρίας Γιάννας Σιγανού... -
Μ. Μενεγάκης: Αρκετοί από την αντιπολίτευση λειτουργούν σαν «ανιχνευτές λαθών» για να δημιουργήσουν εντυπώσεις
Ανακοινώσεις δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη ΔΣ 25/11/2024 Τα συμφέροντα... -
Μ. Μενεγάκης: Τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να λύσουν την «ομηρία» των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν ως συμβασιούχοι την εποχή του covid-19
Ανακοινώσεις δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη στο ΔΣ 25/11/2024Υπάλληλοι...